عوارض کامپوزیت دندان بسیار کم است. کامپوزیت دندان یک ماده محبوب است که در ترمیم دندان ها استفاده می شود. کامپوزیت دندان یک ماده خمیری مخصوص است که بر روی دندان افراد فرم داده شده و با استفاده از اشعه بر روی دندان ها سفت می شود. میتوان گفت در این تکنیک یک پیوند شیمیایی با دندان برقرار خواهد شد. به این دلیل که در مقایسه با سایر درمان های زیبایی دندان بسیار سریعتر و ارزانتر است.
عوارض کامپوزیت دندان
بسیاری از کسانی که قصد انجام کامپوزیت دندان را دارند نگران عوارض آن هستند. اگرچه کامپوزیت یک انتخاب محبوب برای ترمیم دندان ها می باشد، اما با برخی از عوارض احتمالی همراه است. در اینجا برخی از شایع ترین عوارض کامپوزیت دندان آورده شده است:
– دوام کمتر:
پرکننده های کامپوزیت در مقایسه با لمینت دندان استحکام کمتری دارند. طول عمر لمینت بین 10تا15 سال و طول عمر کامپوزیت دندان معمولا 5 سال است.
– واکنش های آلرژیک:
برخی از بیماران ممکن است واکنش های آلرژیک به پرکردگی های کامپوزیت تجربه کنند که می تواند شبیه بثورات پوستی، خارش یا تورم باشد. البته تعداد افرادی که از واکنش های آلرژیک رنج می برند بسیار کم است.
– لکه:
پرکننده های کامپوزیت به دلیل داشتن ساختار مشبک در طول زمان دچار تغییر رنگ می شوند. بیمارانی که مقدار زیادی شراب، قهوه و چای می نوشند و همچنین افراد سیگاری، به ویژه مستعد ایجاد لکه هستند.
– ملتهب شدن لثه:
اگر مراقبت و درمان پس از کامپوزیت به درستی انجام نشود، ممکن است لثه شما ملتهب یا عفونی شود. البته عفونت یا التهاب کاملا موقتی است.
– عدم تطبیق دندان ها:
پس از کار گذاشتن کامپوزیت، شکل و سایز دندانها تغییر میکند و ممکن است فرد دچار مشکل عدم تطبیق دندانها بر روی یکدیگر شود.
یکی دیگر از عوارض کامپوزیت دندان این است که تطبیق رنگ کامپوزیت با دندان های طبیعی دشوار است، علاوه بر این سایز دندان ها تغییر می کند، که ممکن است برای افرادی با دندانهای بسیار کوچک و ظریف مشکلی ایجاد نکند، اما آنهایی که از قبل دندانهای بیش از حد برجسته دارند ممکن است از چنین حجم افزایشیافته راضی نباشند. قبل از انجام ترمیم کامپوزیت، مهم است که در مورد هر گونه نگرانی در مورد تطابق رنگ و افزایش سایز دندان ها با دندانپزشک خود صحبت کنید.
– سمیت:
پرکننده های کامپوزیتی ممکن است حاوی بیسفنول یا سایر مواد سمی باشند. از آنجایی که این مواد پرکننده در طول زمان فرسوده می شوند، مواد سمی مورد استفاده در یک ترکیب کامپوزیت ممکن است به داخل حفره دهان نفوذ کنند. با این حال، پرکنندههای کامپوزیت به طور کلی بسیار ایمنتر از گذشته هستند و بیشتر آنها حاوی انواع اکریلیکها و مواد دیگری هستند که امکان ایجاد اثر باندینگ را فراهم میکنند.
– ساییدگی:
کامپوزیت های دندان ممکن است دچار سایش شوند به ویژه در نواحی حساس مانند سطوح جویدنی دندان ها. این مشکل می تواند به دلیل نیروی بیش از حد ناشی از فشردن دندان ها یا عادات نادرست گاز گرفتن رخ دهد.
– حساسیت:
در برخی مواقع استفاده از کامپوزیت باعث میشود دندانهای فرد نسبت به گرما و سرما حساس شود. این حساسیت گاهی اوقات تا یک ماه یا حتی بیشتر نیز ادامه پیدا میکند.
راههای پیشگیری از بروز عوارض کامپوزیت دندان
اگر عوارض کامپوزیت را تجربه کردید، مهم است که به سرعت به آن مشکل رسیدگی کنید. در اینجا چند راه برای پیشگیری از عوارض کامپوزیت دندان وجود دارد:
استفاده از محافظ دندان: در صورت عادت داشتن به فشار دادن دندانها در شب، استفاده از محافظ دندان میتواند از خرابی و شکستن کامپوزیتها جلوگیری کند.
بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید: حفظ بهداشت دهان و دندان مهم است. دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید، روزانه از نخ دندان استفاده کنید و به طور منظم برای تمیز کردن و معاینه به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
جلوگیری از تغییر رنگ: مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهایی که رنگدانههای قوی دارند مانند قهوه، چای سیاه و سیگار میتواند باعث تغییر رنگ کامپوزیت شود. تلاش کنید این مواد را به میزان معقول مصرف کنید و پس از مصرف آنها دهان خود را بشویید.
بررسی منظم: با مراجعه منظم به دندانپزشک برای بررسی دندان و ترمیمهای کامپوزیتی، میتوانید مشکلات را در مراحل اولیه تشخیص داده و به طور موثر از عوارض کامپوزیت دندان جلوگیری کنید.
مراقبت از لثهها: مراقبت مناسب از لثهها و جلوگیری از بیماریهای لثه، که میتوانند باعث تخریب ترمیمهای کامپوزیتی شوند، بسیار مهم است.
انتخاب مواد با کیفیت: استفاده از مواد کامپوزیت با کیفیت بالا و از تولیدکنندگان معتبر میتواند ریسک بروز عوارض را کاهش دهد. در مشاوره با دندانپزشک خود، مطمئن شوید که از مواد با کیفیت و معتبر استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: غذا خوردن بعد از کامپوزیت دندان
نتیجه گیری
توجه به این نکته ضروری است که تجربه هر بیمار از پرکردن کامپوزیت یکسان نیست و برخی از بیماران ممکن است اصلاً هیچ عوارضی را تجربه نکنند. با این حال، بهتر است که قبل از استفاده از کامپوزیت، هر گونه نگرانی را با دندانپزشک خود در میان بگذارید.